Home
Home who-am-i Spoken? cases equipment Zin & Onzin films

Investigating the Paranormal

   

Zin en Onzin…. deel 2 - ORBS

Al vanaf de eerste dag dat ik me ging bezig houden met paranormaal onderzoek kreeg ik te maken met de beruchte ORB foto’s. Je kent ze wel; foto’s gemaakt in een schemerachtige omgeving, soms zelfs op ‘spooklocaties’, met op de foto 1 of meerdere wit-grijze bollen die in de lucht zweven; Orbs. Althans… dat is de naam die menigeen ze gaf. “Vreemdgenoeg” verschijnen ze steeds vaker op foto’s. Maar zo vreemd is dat helemaal niet.

Orbs zijn voor 99,9% NIET de manifestaties van geesten of engelen, ondanks dat sommigen verwoede en soms tegen het agressieve aan blijven beweren. In werkelijkheid zijn bijna al deze bollen stof voor de lens.

“Dat ken niet! Want me cameralens is schoon!” Roept menigeen. Maar het gaat hier niet om stof OP de lens (hoewel een vuile lens ook niet helpt) maar stof VOOR de lens.

In het voorbeeld hierboven maakt iemand een foto van een vaas. Denk nu in dat de ruimte waar de vaas en de fotograaf staan onderverdeeld is in 3 zone’s… (A, B en C). De camera (zone A) is scherp gesteld op de vaas (zone C). De ruimte tussen de vaas en de camera is zone B, en voorwerpen die in die zone zich bevinden zullen dus niet in focus staan op de foto. Nu is er overal stof. Als je rondloopt dwarrelt er stof, zelfs buiten is er stof. Huid schilfertjes, haartjes… noem maar op. Het is dus vanzelfsprekend dat ook stofdeeltjes op de foto zullen verschijnen. Maar wat gebeurt er nu in zone B? De flits verlicht alle objecten in de ruimte, en de stofdeeltjes die in zone B ronddwarrelen staan dicht genoeg bij de camera om door de flits opgelicht te worden, maar niet in focus. Resultaat; een wit grijze ronde vorm verschijnt op de foto. Die schijf is niet het stofdeeltje zelf, maar het beeld dat je krijgt omdat de camera moet compenseren voor een licht object in een donkere ruimte.“Maar het zijn echte orbs want er zit er eentje zelfs achter de vaas!”

Ook niet waar; de orb op de foto is de compensatie van de camera, NIET het stofdeeltje zelf. Het stofdeeltje hang voor de vaas, maar de compensatie valt weg “achter” de contouren van de vaas/

Het maakt niet zozeer uit hoeveel pixels de camera mag zijn, het hangt nog steeds af van de grootte de dieptewerking van de meeste digitale camera. Bij de digitale camera met de sensor-chip -in tegenstelling tot 35mm film- zijn objecten veel dichter bij de lens al out-of-focus.. Al in zone B. Bij de 35mm camera kwamen objecten binnen zone B niet eens in het bereik van de flitser. Daarom zie je stof-orbs nagenoeg alleen op foto’s gemaakt met digitale (compact) camera’s en camera’s in telefoons… vooral omdat de sensor chip daar kleiner zijn en de flitser direct naast de lens zit.

Daarom komen orb foto’s steeds vaker voor: bijna niemand fotografeert nog met standaard filmrolletjes en men schiet meestal plaatjes op de automaat met de flitser. Soms hebben mensen niet eens in de gaten dat hun flitser aanstaat!


Er zijn meerdere soorten orbs en dingen die men “shooters” noemt. Daar zal ik het binnenkort over hebben op een andere pagina.