Home
Home who-am-i Spoken? cases equipment Zin & Onzin films

Investigating the Paranormal

   

Zin en Onzin…. deel 1 - SALIE


Ghosthunten is te vergelijken met detective werk. Het is niet alleen maar met een piepend apparaatje door een kamer lopen of met waxinelichtje's en potjes brandende keuken kruiden in donker slaap kamertjes bezweringen uit te spreken. Dat staat natuurlijk heel mysterieus en geheimzinnig, maar het draagt alleen maar bij aan het stigma dat Ghosthunten een poppenkast is waar sommigen grof geld voor vragen.

Op het moment dat ik bij iemand kom probeer ik zoveel mogelijk mijn ogen en oren de kost te geven, maar niet zoekende naar het paranormale. Meestal zijn er aanwijzingen die je een stuk op weg kunnen helpen.


Zo was er een situatie waar de vrouw  des huizes meende dat er ‘iets’ in het huis zat. Ze vertelde dat ze er al een aantal jaren woonde, maar dat de buren haar niet zo zagen zitten, dus daar had ze amper contact mee. Haar man was vaak van huis,  en zij de hele dag alleen, en dat wilde de man ook graag. Huisdieren zag de man niet zitten dus ook daar kon ze haar ei niet kwijt. De man had veel hobbies en die hobbies zag je terug in de vele foto’s, boeken en tijdschriften en miniatuurtjes die in praktisch elke kamer van het huis lagen of hingen. Alleen nergens in huis was er iets te zien van de echtgenote… er was niets dat haar interesses toonde.

 Eigenlijk kon je daaruit al een beetje opmaken dat de muren op haar afkwamen, en dan is een onderzoek met apparatuur al eigenlijk niet meer echt nodig. Uiteindelijk voerde ik deze wel uit, maar ik had bij voorhand al de indruk dat de uitslag negatief zou zijn. In plaats van hele paranormale verhalen op te hangen was het advies dat ze nodig had; neem een hobby of zoek iets waar je je aandacht op kan storten de hele dag. Dat deed ze uiteindelijk en na een week was “het spook” verjaagd uit de woning.

Een ander voorbeeld van iemand die al meerdere ghosthunters over de vloer gehad had, die na betaling met potjes brandende salie wel even het huis gingen reinigen, maar dat bleek keer op keer niet te helpen. Na een week verschenen de schaduwmensen wederom aan de voeteind van het bed midden in de nacht. NIEMAND van die ghosthunters kwam op het idee om de bewoonster te vragen of ze medicijnen gebruikte. Dat bleek het geval, en na bestudering van de bijsluiter bleek een van de bijwerkingen een mogelijkheid tot hallucinaties direct na ontwaken te zijn.

Het advies dat we gaven was om met haar huisarts te bespreken of er alternatieve medicijnen waren en zodra de nieuwe pillen in huis waren sliep de bewoonster weer als een roos. Had haar een flink aantal maanden brandende salie kunnen besparen.

Natuurlijk zijn niet alle vermeende paranormale manifestaties simpelweg op te lossen door lekker bezig te zijn of van medicatie te wisselen. Alleen word er door sommige ghosthunters wel heel erg snel naar “aanwezigheid van geesten” gewezen. En wat precies is dat met die “salie”?

Salie is een kruid dat in de VS bekend staat onder de naam ‘sage’. De Amerikaanse Indianen gebruikten sage om het land  te ‘reinigen’ van kwade geesten. Dat wil zeggen, net zoals Chinezen vuurwerk gebruiken om de kwade geesten te verjagen. “Kwade geesten” in de algemene betekenis. Een soort “kwade gedachten”, “pech” kortweg gezegd.

(Je kan dus bijna net zo goed dus een lading vuurpijlen, Romeinse kaarsen en 1000-knallers in huis afsteken aangezien dat hetzelfde resultaat zou moeten opleveren.)

Door oa vertalingen is de term “kwade geest” langzaam verandert in een aanwijsbare entiteit. De “kwade geest” werd geïnterpreteerd als zijnde de geest van een overleden vorige bewoner of een getergd overleden familielid, of een ‘huisspook’ met poltergeest achtige trekjes.

(Ik vraag me trouwens af of een spook wel een neus heeft waarmee hij brandende soepkruiden als hinderlijk kan ondervinden.)

Het feit dat het branden van een schaaltje kruiden daadwerkelijk geest-manifestaties kan verwijderen moet daarom niet als zaligmakend worden beschouwd. Sommige Ghosthunters gebruiken salie louter omdat “anderen dat blijkbaar ook doen”. Ik heb dus per definitie niet zozeer een hekel aan salie per se, maar wel aan de zogezegde  ‘krachten’ die er aan worden verbonden. Men moet goed beseffen dat als men daadwerkelijk een huis wil ‘reinigen’ er meer komt kijken dan alleen maar het zakje salie uit de binnenzak halen. Zoals in eerder genoemde voorbeelden kunnen er veel aantoonbare en praktischere oplossingen gevonden worden om spoken te verjagen.

Kijk om je heen, durf te vragen… soms moet je een beetje detectiefje spelen om achter antwoorden te komen.