Home
Home Who-am-i Ghosts? Cases equipment Methodes films

Investigating the Paranormal

   

CASE 20 - februari 2015
Café Restaurant Rootz, Den Haag

Café-restaurant Rootz ligt in het centrum van Den Haag, en was in de 17e eeuw een heus koetshuis. Dit was een plek waar -zoals de naam al suggereert- de koetsen konden worden gestald van hoog geplaatste bezoekers die van (ver) buiten de hofstad kwamen bezoeken. Een locatie als deze bruist van de historie, en het personeel maakt ook regelmatig vreemde zaken mee.


Zo zouden een aantal serveersters weigeren om tijdens de avond de zolder op te gaan, en was er in de kelder sprake van een heus ‘huisspook’, ware het niet dat de kelder al een aantal jaren met beton was dichtgestort, waardoor je niet meer kon zien dat een onderaardse rivier in die kelder stroomde.

Een avond eerder had ik al op de zolder een audio-recorder neergezet, en tijdens de opnames ben ik op de begane grond in gesprek gegaan met medewerkers.
Toen ik de volgende dag de opnames terugluisterde viel me iets raars op; Na een dik uur relatieve stilte leek de recorder het geluid van (propellor)vliegtuigen op te pikken, gevolgd door het geluid van vallende bakstenen-muren. Waren er in de buurt sloopwerkzaamheden? Ik heb er tijdens de opnames niks van gemerkt, en het lijkt me ook sterk dat rond half 11 ‘savonds er in het centrum sloopwerkzaamheden plaatsvonden.
Deze opnames zijn helaas zoekgeraakt.

Om een basis te hebben voor de pilot van de Ghost-Event besloot ik met een medewerkster van het organisatiebureau dat de event zou opzetten een week later op een avond het hele pand door te nemen.
Op de eerste verdieping kwam de Mel-Meter niet onder de 2... Een teken dat er waarschijnlijk een sterk wifi-signaal hing, want de metingen waren constant.
Tijdens een onderzoek op de begane grond sloeg ineens een deur die naar de toiletten op de eerste etage leidde dicht. Terwijl ik die locatie onderzocht bleef de medewerkster op de trap met de camera zitten.
De volgende dag bij het afspelen van de opnames bleek er op dat precieze moment een evp opgepikt te zijn; Naar het leek klonk er alsof er een liedje gefloten werd. Natuurlijk bestaat de kans dat het geluid van buiten kwam van een voorbijganger, maar in de 2 tot 3 uur durende opnames kwam nergens een situatie voor waar geluid van buiten -met het volume van een gefloten liedje- zo zuiver te horen was.

Oordeel zelf:

Begin 2015 waren er vergevorde plannen tot het opzetten van een heuse “Ghost-Event” in Nederland naar Amerikaans voorbeeld. Oftewel; zeer gericht op historie. Er zouden GEEN acteurs gebruikt worden, aangezien we er geen kermis-attractie van wilde maken. Als pilot werd een eeuwenoud koetshuis uitgekozen om dienst te doen als spooklocatie.

A

Volgens

 

W

“Wat