Home
Home who-am-i Spoken? cases equipment Methodes films

Investigating the Paranormal

   

CASE 15 - oktober 2008

GEVANGENPOORT - Den Haag

In het geval van de Gevangenpoort Den Haag hadden we wederom te maken met een directie die van het hele spookgezeur nu graag af wilde zijn. Op internet circuleerde het ene na het andere verhaal, zo ook over een deur die met plastic bindsnoertjes was vastgezet en de dag later stond die deur open! De spookjager die het experiment zou hebben uitgevoerd meende dat het hier om een paranormaal gegeven handelde omdat de bindsnoertjes verdwenen waren. Op de foto’s die hij bij het verhaal plaatste zie je de bindsnoertjes gewoon kapot gesneden op de grond liggen.

Op dit onderzoek werden we vergezeld door gast-onderzoeker Jari Mikkola uit de VS. Hij had ons gevraagd of hij een keer op een Nederlands onderzoek mee mocht en viel met dit historische gebouw met zijn neus in de boter.


De verhalen die we moesten onderzoeken beperkten zich niet tot een deur… ook een zwaard dat aan de muur hangt in een van de kamers zou soms in de ochtend op een andere plek in het gebouw gevonden worden. In een van de kamers die als luxe cel gebruikt werden zou het beddegoed niet op zijn plaats blijven liggen. Stemmen zouden uit de galjolen (cellen) gehoord zijn en medewerkers hebben het over iets of iemand dat hen duwt terwijl ze de smalle trappen beklimmen.

We halen de hele kermis te voorschijn en al snel merken we dat de treden van de trappen niet helemaal waterpas lopen. Het is daarom heel goed mogelijk dat iemand die op die trap loopt het gevoel krijgt zijn of haar evenwicht te verliezen. Het idee dat er geduwd word is dan al makkelijk gemaakt. Ook valt ons op dat door de bouw van het pand en vooral de houten vloeren geluiden door het hele gebouw voeren. Bijvoorbeeld het geluid van met een dienblad vol koffiekopjes lopen op de 2e verdieping kan tot diep in de cellen op de begane grond worden gehoord. En daar lijkt het geluid -mede door de sfeer van de ruimte waar je dan zit- verdacht veel op rammelende kettingen.

Mensen die rondlopen laten de houten vloeren bewegen, op de verdieping daaronder valt stof uit het plafond… maak een foto met flitser en je hebt al snel een hele lading orbs te pakken.


Zwaarden bleven die avond netjes aan de muur hangen, deuren gingen niet vanzelf open of dicht, beddegoed werd niet aangeraakt of bewogen, stemmen werden niet gehoord of vastgelegd en de EMF meters bleven stil.

Ondanks alle spookverhalen konden we niets vastleggen, niets horen of ondervinden, geen stemmen of bewegende voorwerpen… volgens ons dus is het enige wat je van de Gevangenpoort kunt vaststellen dat het een mooi museum is dat nagenoeg elke dag haar deuren opent. https://www.gevangenpoort.nl/

Gebouwd in 1280 als voorpoort van het kasteel van de Graven van Holland, werd in 1428 de poort omgebouwd tot gevangenis. Tot in de 18e eeuw werd het gebouw uitgebreid en verbouwd maar bleef een gevangenis met een folterkamer in de kelder. De houten poort werd in 1370 door een stenen poort vervangen en die bestaat nog steeds. De weg is verlegd tot naast het museum zodat de tram er ook nog overheen kan. Spookjagers spreken van verdwenen sleutels en orbs, of Haunted Holland nu eens kan kijken wat er aan de hand is...

A

Volgens

 

W

“Wat