Home
Home who-am-i Spoken? cases equipment Methodes films

Investigating the Paranormal

   
Equipment

Videocamera’s

Ik gebruik digitale camera’s van Sony, omdat dit merk zo goed als enige een night-shot hebben. Night-shot is een instelling waar d.m.v. een infrarood-led de camera in staat is in het volledig donker te filmen. Meestal gebruik ik een extra infrarood lamp erbij om het matige bereik van de beelden te vergroten.
Een hoop mensen denken dat de reden dat men met een camera op onderzoek gaat is om een spook op beeld te krijgen. Hoewel dat natuurlijk heel welkom is, is de hoofdreden vooral om een visueel verslag van het onderzoek te maken. Als je eventuele EVP geluiden oppikt helpt het video verslag om te checken waar iedereen mee bezig is tijdens het moment dat de evp in de opname zit.


EMF Meters

EMF meters worden ook gebruikt voor niet-ghosthunt doeleinden. Wat ze doen is het oppikken van schommelingen in het Elektrisch Magnetisch Veld.
Het EMF veld is een natuurlijk verschijnsel, ook apparaten als magnetrons, speakers en koelkasten stralen EMF uit.
Mensen die gevoelig zijn voor EMF kunnen last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, ze kunnen geïrriteerd raken of hallucinaties krijgen. De meter kan aantonen waar die EMF pieken zitten en daardoor advies geven aan de cliënt om plekken te vermijden of een elektricien de boel te laten isoleren.  
De algemene suggestie is dat geesten bestaan uit energie, of in ieder geval energie uit de lucht trekken. Ook dat kan door een EMF meter worden opgepikt. Dus zodra de meter afgaat op een plek waar er geen reden voor is dat het ding afgaat, word het interessant.

EVP Recorders

EVP staat voor Electronic Voice Phenomena. Het zijn opnames van geluiden en/of stemmen die niet tijdens het onderzoek gehoord worden, maar wel op de opname staan. Hoewel het mogelijk is om het met analoge magneetbanden te doen, is het gebruik van een digitale voice-recorder makkelijker. Mijn versie heeft als extra dat je tijdens het onderzoek de opnames met 5 seconden vertraging terughoort. In theorie is het hiermee mogelijk om direct op een EVP opname te reageren.
Naast EVP recorder heeft dit apparaat ook een ghost-box functie, maar die gebruik ik zelden tot nooit; in Nederland werkt dit niet al te best,

Thermometers

Wanneer een geest zich manifesteert trekt deze volgens vele theorieën energie, en dus warmte uit de lucht. Dat zou de verklaring kunnen zijn voor koude rillingen die men tijdens een onderzoek ervaart. Om te verifiëren dat deze rillingen niet door vermoeidheid ontstaan, maar daadwerkelijk een bron hebben worden thermometers gebruikt. Een hoop groepen gebruiken een laserthermometer (links) maar deze meet alleen de oppervlakte temperatuur waar je de laser op richt. Het ding in het luchtledige richten heeft geen enkele zin.
Ik gebruik een thermometer (rechts) die de omgevingstemperatuur meet en schommelingen via een beeldscherm bijhoud.