Home
Home who-am-i Spoken? cases equipment Methodes films

Investigating the Paranormal

   

CASE 6 - Juni 1997

Soestdijk 2


De Koningshuis-fan en carnavals-artiest Johan Vlemmix dook in het tv programma RTL Boulevard op met de mededeling dat het in zijn pand te Eindhoven zou spoken. Etalagepoppen zouden op een ochtend aan zijn bed hebben gestaan en andere rare dingen in zijn huis hadden hem de stuipen op het lijf gejaagd. Een van ons trok de stoute schoenen aan en mailde hem met het verzoek om langs te mogen komen, en tot onze verbazing mocht dat….

Een kleine week voordat we naar Eindhoven afreizen belt Johan op; of we bezwaar hebben dat er een cameraploeg van RTL Boulevard bij is. Nee, dat hebben we niet.

Eenmaal aangekomen blijkt Soestdijk2, zoals Johan zijn pand noemt, een voormalig politie kantoor te zijn wat hij heeft verbouwd tot bar, met een aantal andere kamers die vooral vol staan met rommel en attributen uit zijn carnavals optreden. Niet veel later komt de cameraploeg binnen en gaan we aan het werk.
De meeste aandacht gaat niet naar de poppen, maar naar de kelder. Deze is onlangs uitgegraven en schijnt direct aan een Joodse begraafplaats te liggen. De kisten liggen als het ware recht naast zijn muur! Zou dat de reden kunnen zijn van zijn onrustige nachten?
Het is op die locatie dat we voor het eerst gaan experimenteren met het zogenaamde ‘tafeltippen’. Een methode waarbij we allen aan een tafel zitten met de handen op het blad, met de vraag of eventueel aanwezige geesten de tafel willen bewegen. Wederom een methode die we kopiëren uit “Most Haunted”. Daarna proberen we dmv papiertjes waarop letters staan een soort Ouija bord te creëren, en een aantal aanwezigen voelt zich niet meer op zijn gemak.
(Over het Ouija bord zal ik binnenkort een aparte web pagina aanmaken)
Na een tijdje lieten we deze methoden achter ons en gingen op onze eigen manier op onderzoek. Zo “ontdekten” we koude plekken, eigenaardige geluiden, een hangslot dat van een deur afvalt en een medium die we bij ons hadden die plots als in trance naar de zolder liep en daar bleef hangen alsof hij aan een touw hing. Dit laatste trok vooral de aandacht van de tv-ploeg, terwijl het meest interessantste van de avond: een borg ring die met kracht naar ons werd gegooid, niet aan bod kwam in de uiteindelijke reportage van RTL Boulevard.

Conclusie; spookt het in het pand van Johan Vlemmix te Eindhoven?
Ik vermoed op zekere hoogte van wel; er zijn rare dingen gebeurt die avond, maar rond wandelende etalage poppen hebben we niet gezien en ik steek mijn hand in het vuur dat die er ook nooit geweest zijn. Johan leeft natuurlijk wel van de aandacht die de tv hem bied, en ik wil hem best daarin helpen… maar tot die hoogte dat ik geen dingen gaan lopen verzinnen of zaken zodanig loop te verdraaien dat ze luguber of extra eng zullen overkomen.
De filmploeg deed de hele avond goed mee; daar waar andere het na een uurtje wel gezien hebben bleven ze de hele nacht scherp en alert, en op geen enkel moment was er bij hen enige vorm te ontdekken van “wat een malloten zijn deze ghostbustertjes”…