Home
Home who-am-i Spoken? cases equipment Methodes films

Investigating the Paranormal

   

CASE 8 - september 2007

Fort IJmuiden

We werden gevraagd om het fort te bezoeken om te kijken wat er van de vele verhalen waar is. De beheerder heette ons hartelijk welkom, en gaf ons rondleidingen. Het is alsof je in een tijdmachine bent terechtgekomen. Hoewel er inmiddels electrisch licht in vrijwel alle ruimten en gangen zijn ademt het fort toch nog iets lugubers uit, vooral in de nacht.


Het fort bestaat uit 2 lange gangen met kamers aan weerszijden, aan het eind van de gangen bevinden zich trappen naar de eerste en tweede verdieping. Op de eerste verdieping nog meer kamers, waar vroeger de granaten werden bewaard en gevuld met kruit, maar waar ook de radiokamers waren. Op de tweede etage bevind zich de kanonnen gallerij. De kanonnen zijn weggehaald, maar alle bouwwerken staan er nog.

In de 2e wereldoorlog is het fort door de Duitsers ingenomen en in gebruik geweest, vooral als ‘rustplaats’ voor de soldaten en officieren. Vanwege de afgelegen ligging was de kans dat de geallieerden op het eilandje de invasie zouden uitvoeren vrijwel nihil. Toch verbouwden de Duitsers het fort door er 3 grote kanonnen bij te bouwen nadat ze het antieke Nederlandse geschut hadden afgebroken. De lege kanonnengallerij werd ingericht als kantine en die functie heeft deze nog op de dag van vandaag. Ergens op de 1e etage was door hen een kamertje ingericht als bordeel. Het verhaal gaat dat meisjes hier als onvrijwilige prostituee werden misbruikt. Zou zou het woord “help” op de muur te lezen zijn mits je er een ultra-violet lamp op schijnt. Of dit waar is blijft een van de vele mysteries van het fort.


Elders op diezelfde 1e etage bevind zich tegenwoordig gedenkkamer aan de vrijwilligers die hebben meegeholpen om het historische bouweerk uit de vergetelheid te halen en te behouden. De zware deur naar deze kamer zou af en toe hard dicht vallen, terwijl er nergens tocht is. Stemmen zouden zijn gehoord en ook bezoekers van het fort voelen zich ongemakkelijk in een lange smalle gang.


We hebben het fort meerdere keren mogen bezoeken, we hebben er een halloween avond georganiseerd; de eerste publieke ghosthunt in Nederland. En zelfs het Amerikaanse tv programma Ghost Hunters International heeft op ons aanraden meerdere nachten opnames in het fort gemaakt, waar ze uiteindelijk niet met lege handen bleven zitten!

In 1881 werd het fort IJmuiden gebouwd als onderdeel van de Hollandse waterlinie. Een aantal jaren later werd de rivier verlegd, waardoor het fort op een heus eiland kwam te liggen, los van het vaste land. Aangezien je het fort dus alleen met een boot kunt bereiken zit je daar aardig geïsoleerd. Is het wellicht daarom dat de beheerders die daar soms hele nachten bivakeren dingen menen te horen en te zien...?


Volgens

 

W

“Wat