Home
Home who-am-i Spoken? cases equipment Zin & Onzin films Webshop

Investigating the Paranormal

   

CASE 12 - april 2008
Fort Hoek van Holland

Na verschillede locaties te hebben afgebeld en gezocht kwamen we uit bij het Fort in Hoek van Holland.
Gebouwd rond 1880 heeft het pantserfort in de eerste wereldoorlog dienst gedaan als eerste hulppost voor  de bemanning van een gezonken Brits oorlogsschip. Dáár zat onze link voor de BBC. De Britse omroep vroeg ons eerst het pand door te zoeken en een oordeel te vellen of het een geschikte plek was.

Na een eerste bezoek overdag waar we onze bedoelingen bij het nogal sceptische team vanvrijwilligers die het fort beheren uitlegden kregen we toestemming om een weekje later in de nacht terug te komen met ons hele team.


Op de avond zelf werden we hartelijk onthaald door een van de vrijwiliggers en 2 dames. We splitsten onszelf op om elkaar zo min mogelijk in de weg te lopen, en zo hadden we meerdere en verschillende ervaringen.

Zo werd er in een kamer (waar men met het opbouwen van het museum bezig was) een eigenaardig geluid gehoord wat leek op vallende druppels en in de ruimte waar na de WW2 krijgsgevangenen gehouden werden ook rare geluiden opgepikt.

In het museumgedeelte hoorden we wat leek op een toetertje. Het werd live door een aantal gehoord, anderen hoorden niets. Later toen ik het geluid terug afspeelde op de computer begon het meer op een officiersfluitje te klinken, wat toevallig was want het geluid leek te komen uit 1 van de vitrines waar een aantal poppen stonden gehuld in Duitse Wehrmacht-uniformen... Ongetwijfeld met een officiersfluitje (?)

Het meest opvallende was een situatie waar een groep zich bevond op de gallerij waar normaliter de verdedigers met geweren op de aanvallers konden vuren... Vanuit het niets klonk ineens alsof er een metalen voorwerpje gegooid werd. Al snel vonden we het terug; een kroonkurk van een (bier)flesje met 4 puntjes erin. Er was op dat moment vanuit de richting waar het voorwerp vandaan kwam niemand anders aanwezig.

Aan het eind van de avond namen we afscheid, nam ik de dag daarna weer contact op met de BBC met onze bevindingen en de vraag om een afspraak te maken om met z’n allen naar het fort te gaan. Er kwam van de BBC geen antwoord op onze telefoontjes en mail, en tot de dag van vandaag hebben we niks meer van die omroep of de desbetreffende medewerkster gehoord. Misschien zijn we in de zeik genomen door iemand, maar we hebben wel mooi een spooklocatie  mogen onderzoeken met resultaat!


Niemand minder dan de BBC nam contact met ons op; ze wilden graag met ons op pad tijdens een onderzoek in IJmuiden. Alles was klaargezet en ingepakt, toen net voor vertrek de BBC weer belde; “er waren toch engelse soldaten ooit omgekomen in IJmuiden?” Wilden ze weten. “Euh…. Niet dat ik weet” zei ik. “Dan gaat het niet door…” klonk het kortaf aan de andere kant van de lijn. “Wat als ik een locatie kan vinden met een Britse achtergrond?” Probeerde ik nog. Ik kreeg te horen dat ze in dat geval opnieuw met ons in zee wilden.

 

W

“Wat