Home
Home who-am-i Spoken? cases equipment Methodes films

Investigating the Paranormal

   

CASE 13 - december 2009

Spookhuis HUISSEN

Het spookhuis Huissen dankt zijn naam aan een aantal lugubere zaken die in het verleden zouden hebben plaatsgevonden. Zou zou onder andere tijdens de watersnoodramp in 1770 een aantal mensen in het pand verdronken zijn, zou in de 2e wereldoorlog een Duitse soldaat of officier vanaf de straat in de woonkamer zijn neergeschoten. Een bekende Nederlander had het pand gekocht maar volgens zeggen zou zijn vrouw detijds geweigerd hebben in het huis te komen.

Daarna werd het door Johan Vlemmix overgenomen die wel brood zag in een huis met een spookverleden. De verhalen dat er in de lage kelderruimte 1 of meerdere personen begraven zouden liggen hielp ook mee om de reputatie van spookhuis te behouden. Het pand is een rijksmonument, en dat houd in dat er amper tot niets mag worden veranderd aan of rond het huis.


Toen wij arriveerden bij het pand hebben we snel even rondgekeken, en een poging gedaan om de verwarming aan de praat te krijgen. Daarna brachten we onze spullen van de auto naar de woonkamer, daarbij liepen we langs het raam van een van de kamers. Vanuit die kamer klonk een geluid dat leek op een meubelstuk dat verplaatst werd, "waarschijnlijk de radiatoren die tot leven gewekt worden" dachten wij. Toen we in die kamer gingen kijken bleken grote zware schuifdeuren open te zijn, terwijl ze eerst dicht waren!


Niet veel later gingen een aantal mensen de trap op, en liepen wat rond. Bij terugkomst op de begane grond bleek een zware kroonluchter heen en weer te zwaaien. Natuurlijk hebben we meteen geprobeerd om dit voorval opnieuw te laten plaatsvinden; er gingen mensen naar boven om daar te stampvoeten en te dansen, maar de kroonluchter veroerde geen vin meer.

Op verzoek van Johan Vlemmix (die die avond er niet bij was) hebben we nog een glasseance uitgevoerd. We zijn geen fan van dit soort truukjes, omdat ze weinig doorslaggevende resultaten opleveren en de kans heel groot is dat onbewuste spierbewegingen debet zijn aan het bewegen van de aanwijzer.


We sloten het onderzoek af zonder verdere noemenswaardige resultaten. Als het pand in Huissen daadwerkelijk een spookhuis is, dan heeft het deze skeptische onderzoekers nauwelijks kunnen overtuigen.

Nog voordat Ghost Hunters International in Huissen neerstreek vroeg Johan Vlemmix ons om zijn nieuwe aanwinst eens door te lichten. Hij had goede ervaringen met ons werk in Eindhoven en gaf ons de sleutels om een nachtje in het 'spookhuis' door te brengen.

...

A

Volgens

 

W

“Wat